No Flash loaded

Sådan fungerer vores fordøjelsessystem

Tarmen strækker sig fra udgangen af mavesækken til anus og er ca. 8,5 m lang. Dens enorme længde er vigtig, fordi kroppen skal trække vitale næringsstoffer og vand ud af den fordøjede mad, mens den passerer. Fordøjelsesprocessen tager tid, og ideelt set skal der ikke gribes ind i den, så der opretholdes en sund balance i tarmfloraen, og så optagelsen af næringsstoffer ikke forstyrres.

Billede af  hvordan Microlax ® fungerer med billedteksten: virker, hvor det er nødvendigt. Fungerer inden for 5 til 15 minutter.

Mund og spiserør

Det første trin i fordøjelsesprocessen foregår i munden. Tænderne tygger maden og deler den i mindre stykker, som blandes grundigt med spyt, så der dannes en blanding. Derved nedbrydes de kulhydrater, der allerede er til stede i maden, i mindre bestanddele. Når blandingen er sunket, passerer den spiserøret (som er ca. 25-30 cm langt) og bevæger sig ned i maven.

Fordøjelsen i maven

Ved næste trin blandes den tyggede mad med mavesyre i mavesækken og nedbrydes endnu mere, indtil den bliver flydende. Samtidig destruerer mavesyren de fleste bakterier og sygdomsfremkaldende mikroorganismer, der måtte være blevet indtaget sammen med maden. Der frigives specielle enzymer, som starter fordøjelsen af proteiner i maven.

Fordøjelsen i tyndtarmen

Det er i tyndtarmen, optagelsen af næringsstoffer sker. Den første del af tyndtarmen er tolvfingertarmen (23-28 cm lang). Her nedbrydes de vitale bestanddele i blandingen endnu mere, indtil de når det allermindste partikelniveau – hvor kun få enkeltmolekyler er tilbage. Fedtstoffer omdannes til fedtsyrer, proteiner bliver til aminosyrer og kulhydrater bliver til glukose.

Slimhinden i tyndtarmen tillader næringsstoffer at passere ind i blodstrømmen, hvorfra de fordeles til alle organerne. Det, som er tilbage nu er blot noget ufordøjeligt materiale og væske.

Fordøjelsen i tyktarmen

Den sidste del af fordøjelsesprocessen finder sted i tyktarmen. Her absorberes enhver vital væske, som stadig måtte være til stede, i kroppen – og det samme gør evt. resterende elektrolytter. Det ufordøjelige restprodukt fortsætter videre til endetarmen som fast afføring.

Opretholdelse af den naturlige balance i tyktarmen er vigtig for dit helbred og dit velbefindende.

Udskillelse i endetarmen

Under normale omstændigheder reducerer vandabsorptionen tarmindholdets volumen. Afføringen bliver i endetarmen, indtil dens volumen når et kritisk punkt, som aktiverer receptorerne i tarmvæggen og igangsætter tømningsrefleksen.

Forstoppelse opstår, når der er trukket for meget væske ud af tarmindholdet. Afføringen er for tør og hård, hvilket gør normal udskillelse vanskelig.

MICROLAX® virker kun lokalt i endetarmen. Midlet blødgør hård afføring, øger dens volumen og skaber trang til udtømning, inden for kun 15 minutter efter anvendelse. MICROLAX® har med andre ord ingen negativ indvirkning på fordøjelseskanalen og den naturlige tarmflora.

Se mere om den virkningsmåde for MICROLAX® her.

Stopur med rødt markeret område inden for 15 minutter

MICROLAX® Omgående hjælp
inden for 15 minutter
Virkemåde

Microlax ® flaske mellem tommel-og pegefinger, smilende kvinde i baggrunden

MICROLAX® Nemt at bruge med
blot nogle få, enkle trin
Anvendelse

Billede af chokoladestykker, lille billede

Hvad er årsagerne til forstoppelse?
Se mere

midaldrende par hvid baggrund, medium billede

Tarmtræghed pga. alder?
Se mere