... vedr. MICROLAX®

Det er helt enkelt at bruge MICROLAX®, hvis du sidder på hug eller i din normale stilling på toilettet. Vrid toppen af tuben. Når du har klemt en dråbe af opløsningen ud af tuben, fører du spidsen helt ind i endetarmen. Du vil næsten ikke mærke tuben, når du fører den ind, og processen er helt harmløs. Klem nu hele indholdet af tuben ind i endetarmen. Bliv ved med at klemme om tuben, mens du fjerner den fra endetarmen. Efter brug rejser du dig op og spænder balderne let, så opløsningen ikke siver ud. Vigtigt: Prøv at holde afføringen tilbage i ca. 5 minutter for at få den bedst mulige virkning. Mini-tuben smides væk efter brug. Inden for 15 minutter vil endetarmen blive tømt uden smerter.

Alle har forskellige fordøjelsessystemer, og i nogle tilfælde kan der være en forsinkelse, før opløsningen virker. Hvis du ikke har opnået lindring af forstoppelsen efter at have brugt et mini-lavement, skal du konsultere din læge, som vil kunne fastlægge årsagen til forstoppelsen og foreskrive den bedst mulige alternative behandling.

Brugen af MICROLAX® indebærer kun en lav risiko for tilvænning, så midlet kan anvendes hver dag i en kortere periode. Det er dog ikke tiltænkt længere tids brug. Hvis du har forstoppelse hver dag i en periode, skal du konsultere din læge, som kan undersøge årsagerne og foreslå den bedst mulige behandling.

Nej, MICROLAX® virker kun der, hvor der er behov for det, dvs. i endetarmen. Mini-lavementet har en gel-lignende konsistens og påvirker kun intestinal aktivitet indirekte, når strækreceptorerne påvirkes mekanisk af den mængde, der er indsat. Der er dermed kun lav risiko for tilvænning.

5 ml mini-tuben er nem at bruge på en hygiejnisk og diskret måde og virker meget hurtigt i endetarmen. Det aktive stof natriumcitrat frigør det vand, der er bundet i afføringen, mens natriumlaurylsulfoacetat virker som et smøremiddel, der får afføringen til at løsne sig. Man kan forvente med lindring inden for 15 minutter. Mini-lavementet virker kun lokalt og fysisk og påvirker ikke tarmaktiviteten. Risikoen for tilvænning er lav.

Nej. MICROLAX® er ikke beregnet til brug ved hyppig forstoppelse. Gå altid til lægen, hvis du ofte er forstoppet.

MICROLAX® virker, hvis der er hård afføring i endetarmen, som kan løsnes. Hvis du faster, er på kur eller reducerer indtagelsen af mad, kan det tage adskillige dage for endetarmen at blive fyldt - og dermed for MICROLAX® at virke.

... om brug af MICROLAX® under graviditet og amning

Nej! MICROLAX® virker kun lokalt i endetarmen. De aktive stoffer absorberes ikke af kroppen, så MICROLAX® kan bruges under graviditet og amning.

Nej, for der er ingen forbindelse mellem endetarmen og starten på en fødsel.

Nej. MICROLAX® virker kun lokalt i endetarmen. De aktive stoffer natriumcitrat og natriumlaurylsulfoacetat absorberes ikke af kroppen, men udskilles med afføringen. Som følge af den skånsomme virkemåde er MICROLAX® egnet til gravide, fordi det hverken skader mor eller barn.

Ja, MICROLAX® kan bruges, mens du ammer, fordi de aktive stoffer ikke absorberes af kroppen og derfor ikke går over i brystmælken.

... om forstoppelse generelt

Alle har deres egen fordøjelsesrytme, afhængigt af alder og kost, og derfor har alle deres egen personlige opfattelse af, hvad der er en normal fordøjelse. Det, som tæller i hvert enkelt tilfælde, er ens personlige velbefindende. Læger taler om forstoppelse, hvis man har afføring mindre end tre gange om ugen.

Selv om der er en medicinsk definition af forstoppelse, har alle deres egen personlige opfattelse af, hvad de forbinder med forstoppelse. Hvis du fx er vant til at have afføring hver dag, vil du givetvis føle dig ubehageligt forstoppet, hvis der går bare en enkelt dag, hvor du ikke har været på toilettet. Ældre mennesker og kvinder har generelt symptomerne hyppigere. Læger taler om forstoppelse, hvis man har afføring mindre end tre gange om ugen.

Forstoppelse er ikke en sygdom, men et symptom. Efterhånden som vi ældes, kan tarmperistaltikken (sammentrækninger i tarmvæggene med det formål at skubbe tarmindholdet fremad) blive svækket, hvilket betyder, at afføringen bliver i tarmene længere. Det øger sandsynligheden for, at mere væske trækkes ud af den, så den bliver hård. Desuden gennemgår mange mennesker med alderen ikke bare fysiske ændringer, men også ændringer i deres personlige forhold, som alle kan øge risikoen for forstoppelse.

... om brug af MICROLAX® til babyer og børn

Klem lidt gel ud af tuben, og indfør den halve længde af tubespidsen i endetarmen. Den bedste måde at få mini-tubens gel-ligende indhold ud på er ved at klemme det ud fra enden af tuben.

Det er nemt at bruge MICROLAX® nænsomt på babyer og småbørn, når de ligger i bleskiftstilling. Indfør kun den halve længde af tubespidsen (op til markeringen) i endetarmen. Efter brugen af MICROLAX® samler man barnets ben og presser dem blidt ned på puslepuden. Det vil hindre opløsningen i at sive ud. Efter brug smides tuben væk. Rådfør dig med din læge, før du bruger MICROLAX® til børn under 2 år.

MICROLAX® kan bruges til spædbørn, men tal under alle omstændigheder med din læge, før du bruger MICROLAX® til børn under 2 år.

Hele MICROLAX®-tuben kan bruges til børn i alle aldre, men tal under alle omstændigheder med din læge om det, før du bruger MICROLAX® til børn under 2 år.